Monday, May 27, 2013

Cik Kiah Hopeless Romantik! 10



“Okay. Be an awesome mommy to my kids?? Our kids?”

Kiah terkelu. Mukanya terus pucat. Benji dipandang tanpa kelip. Dia dengar benda betul ke dia tengah mimpi ni?

"Huh?" Kiah masih blur dan cuak dan tak keruan. Biar betik!

"Khairina Ibtisam, would you be my MRS?"

 Apakah?

“Urm...ahhh...uhum! I wi...”

Kiah terdiam apabila dia memadang muka Benji yang sudah merah itu. Hujung bibir Benji terangkat sedikit, dahi sudah berkerut. Seketika kemudian, riuh ruangan kereta itu dengan tawa Benji. Kiah mengetuk dahinya. Ciskek punya mamat!

Kiah memandang lelaki itu tanpa berkelip. Benji mengetuk stering kereta tanpa henti, nampak sangat tak mampu nak berhenti ketawa. Kiah gigit bibir. Pipi sudah hangat. Benji sengaja usik dia ya?

Tak guna punya Benji. Sengaja buat jantung lari offtrack sesaat. Darn it!

“Ish! Sudahlah! Dah dah! Tak kelakar okay, Benjamin! Ingat dia propose betul-betul tadi.”

Kaki dihentak-hentak. Wajah dipalingkan ke sisi kiri, lagi bagus dia pandang tiang lampu kat luar daripada mamat sebelah ni. Mati-mati dia ingat Benji melamar tadi. Rupa-rupanya, Benji sengaja nak kenakan dia.

“Fuhh, okay. Sorry Kiah, bila lagi nak gurau dengan kawan sendiri. By the way, your reaction was too priceless. Kalau ada Camcoder tadi dah boleh rekod. ”

Benji masih lagi menyakat Kiah. Kiah hanya berdiam diri. Malas hendak menjawab, malas hendak memberi respon. Simply, malas for Benji’s naughtiness.

Benji yang mula perasan Kiah yang sudah diam membisu di sebelahnya itu menarik nafas dalam-dalam. Haiyo, salah jentik wayar ni nampaknya. Minah ni merajuk ke?

“Hey...”

Bahu Kiah ditolak perlahan. Mata Benji masih difokuskan ke hadapan, nama lagi tengah bawa kereta, kalau mata letak tempat lain, itu namanya menggali kubur sendiri. Sengaja tempah nahas.

“Ish, bawak kereta diam-diamlah.”
Sentap Kiah perlahan. Apa dia ingat lawak dia tadi tu bagus sangat? Suka-suki dia saja nak buat Kiah termalu sendiri. Terkesanlah jugak Kiah tu.

“Merajuk ke? Nak kahwin dengan Benjamin that badly huh?”

Benji bertanya dengan nada lembut. Kata ganti diri ketiga digunakan, Benjamin la sangat! Benjamin my foot! Ni, aku yang termalu sendiri ni apa barang? Mana mau ku letak air muka ni? Nasib baik tak terkeluar perkataan “I WILL” tadi. Kalau tak, lagi aku tak tahu nak campak mana muka ni.

Kiah menggetus di dalam hatinya. Geram tahu, geram!

“Benjamin...”

Kiah menekan suaranya. Cue supaya Benji berhenti dari menggasaknya dengan perihal yang  memalukan tadi. Arghh, malu, geram, sakit hati, semua ada.


“Ye saya...”
“Stop it lah!”
Ok ok, I will stop it. You tak mahu jadi wife I that badly. I know.”
It’s not like that la...”
“Pulak dah? Berbelitlah you ni Kiah.”

“I pulak. You tu lah. Siapa suruh buat jenaka hal kahwin ni. Sensitif tahu.”

Fine. No more jokes. Ni, I tanya serius ni. Jawab ya atau tak.” Benjamin mengalihkan topik. Kiah angguk malas. Apa lagi kali ni?

“Be my best friend forever?”

Benji bertanya sambil memintas kereta di hadapan. Kiah memandangnya sekilas. Dia tak main-main kan kali ni?

“Ya. BFF.”

Akhirnya, Kiah setuju. Tak apa, friendzone rasanya lagi selamat untuk dia dengan Benji. Lagipun, dia masih yakin yang hati dia bukan pada Benji. Tapi pada yang lagi satu tu. Haih...kalau ada BFF, bermakna dia boleh kongsi kekeliruan dia ni dengan Benji kan?

“Cool, adik abang dua-dua jadi my BFF. Hebat kan.”

Benji tarik muka perasan. Kiah terus tak jadi nak fikir tentang perasaan dia pada Kay, dia hanya fokus pada bff baru di hadapan ni. Senyum di tarik.

“Macam budak-budak! Benji kita ni jiwa muda ya...”

Sakat Kiah. Luth yang mula menggenyeh matanya itu ditepuk perlahan.


“Muda. Ni, Kiah tak marah dah kan hal tadi?”

Benji bertanya khuatir. Manalah tahu, kut-kut Kiah terkesan dengan jenaka tak berapa nak lawak dia tadi. Sungguh, dia pun tak tahu mana dia dapat idea se-drastik itu untuk menyakat Kiah.

“Huh? Hal apa?”

Kiah pura-pura buat tak tahu, tanda dia sudah let bygone be bygone. Tak ada guna nak marah BFF baru dia ni pasal hal yang lepas, kan? Tapi, kalaulah Benji tanya dia betul-betul tadi, mungkin dia akan terima lamaran itu. Satu, dia dapat calon suami yang dijanjikan dengan mamanya dalam tempoh setahun. Dua, dia dapat jauhkan dirinya dari tunangan orang.


***


Telefon yang bergetar di atas meja itu dipandang sepi. Siapa pula telefon malam-malam ni. Pukul 2 pagi, orang dah tidur lah. Namun, hatinya kembali berbunga apabila melihat nombor di skrin.

“Sayang...bila balik sini? You sih...”

“Kay, I’m sorry, but I think we are not meant for each other. I think...I feel guilty leaving him for you...”

 Kay memandang skrin tanpa kelip. Dia tengah bercakap dengan tunang dia kan? Kenapa pelik sangat ni?


“Hey sayang, cuba tarik nafas dalam-dalam? You cakap pasal siapa ni? Eh...line tak clear lah...”

I just want you to know that we are over, Kay! Over! I tak jadi kahwin dengan you. Now I realised I still love him. Not you. But him. Benjamin. I love him, Kay.”


Suara putus-putus dari sebelah sana membuatkan Kay tidak dapat mendengar dengan jelas, namun dia masih dapat menangkap apa yang ingin dikatakan tunangnya. Kay bangkit dari kerusi. Telefon digenggam kemas. Mukanya merah menahan geram. Dia masih tak dapat lupakan Benjamin?


Babe, you balik sini kita bincang. I love you, darn it!”


I don’t! I hancurkan hati dia, tinggalkan dia untuk you.”


Hah? Bukan Benjamin yang tinggalkan Jaz ke? Jaz ni kena sampuk hantu apa kat Syria tu?


“Why the hell are you telling me this, only now! Selama ni you kata you memang dah break dengan dia.”


Kay meninggikan oktaf suaranya. Apa ni? Kenapa dengan Jaz ni? Apa yang berlaku sampai dia jadi macam ni? Kenapa tiba-tiba berbelit pula cerita dia?


“I balik esok, kita jumpa. I just nak cakap, I nak putus dengan you...”


What?!! Telefon digenggaman dicampakkan ke atas meja. Jari dilarikan ke rambut, kusut. Apa masalah Jezamine ni sebenarnya? 




P/S : sabar, nanti I'll upload the part of Jaz rethinking bla bla what's necessary. hehe XD From here, korang dah boleh agak who's gonna end up with whom. Cuma yang hidden nya, macam mana dorang akan reacquaintanced balik. Stay tuned. 

22 comments:

  1. Peh! Jiwa kacau kite dbuatnye..
    Xku sangka.. Benji n jazz.. hish!!!!!
    Bagus ar tu..kiah dpt uncle long..yezzar..
    Kiah!!!! Cepat pi kat uncle long.. pujuk dia..

    -ana-

    ReplyDelete
  2. Cian plak uncle long..
    Bru nk suke Benji.. xpe uncle long, cik kiah kite ade.. kn kiah kn...?

    ReplyDelete
  3. Hai laa.. Cite ni dah find the true way rupenyer. Hwehehee. That's good ! ;)

    ReplyDelete
  4. hehe i loike but prefer kat benji & kiah ..hepi2 sket ..anyway ape pon hak writer nak wat cite cane pom kan ...new n3 pliss
    i sgt la tak menyempat ;)

    -yoozara-

    ReplyDelete
  5. oh man, was hoping for Kiah to end up with Benjamin. But i'm happy either way. :)

    ReplyDelete
  6. ooo..kejam plak ble benji wat gitu..propose, kawen isu sensitip utk pompuan la der..hailaa..

    ReplyDelete
  7. tah la..tetap suke kiah n benjy..huhu

    ReplyDelete
  8. cik kiah <3 uncle long

    ReplyDelete
  9. yeyeyeyeyeye ~ nanti kiah dgn uncle long

    ReplyDelete
  10. Ala...igt kiah n benji akhirnye...rpenye gan uncle long gak...xpe laa asalkn cik writer wat uncle long lbih sweet drpd benji my hero nie...huhu...

    ReplyDelete
  11. yeay.. kiah dgn uncle luth.. :D

    ReplyDelete
  12. erkk..ghupenye ade kisah di sebalik kasih. lol~ patut si ben just nak bff.

    ReplyDelete
  13. Cik writer, I rase awal2 plot watak uncle long kurang myerlah berbanding dgn Benji, lorh...
    Cer revealkn watak uncle long .. sure lg gempaq.. Jd klimaks skit..
    lame dok tunggu...

    ReplyDelete
  14. actually i lg suke benji tp mcm xkena plak ngan tjuk cite ni.. tp ikut writer lah nk end up ngn spe kn. hehe

    ReplyDelete
  15. yeay!!! kiah ngan uncle long...happy3..x sabar tnggu next n3..ngee

    ReplyDelete
  16. >.<" finally.. i jus. er.lil.bit.confuse. with this story. pffftt..twisted..

    redpepper here.

    ReplyDelete
  17. I know this site gives quality dependent content and additional data, is there any other web site
    which presents these kinds of data in quality?

    Here is my web site - Psn Code Generator

    ReplyDelete
  18. Good story telling dik! :)

    ReplyDelete
  19. Cptla sis new n3..so Impressed...pretty sweet cik kiah n benji...

    ReplyDelete
  20. alorhh. kena tune my hati larh. tukar hero.
    selalu mcm neh. jatuh hati kat second hero.
    uhuhu. xpa2. bagi chance kat inche Kay pikat hati reader dulu. thanks writer yg awesome. :)

    ReplyDelete