Friday, January 21, 2011

Kerana Rayyan 7



21 years before….


“ Ana sayang, are you ok? Abang tengok dari semalam muka sayang ni pucat aja…is there something wrong, darling? Are you sick?”

Zafran bertanya kepada isteri tercinta dengan perasaan yang gusar… Ana nampak macam tak sihat…

“ Abang…Ana ok…nothing is wrong with me! OK abang sayang…Ana nak masak, nanti tak termakan dinner kita semua…”

Lea mengucup lembut pipi suaminya itu…Zafran cepat-cepat merangkul pinggang isterinya…

“ Oh iya? Sayang nak masak apa hari nie…”

Bisik Zafran dengan romantis di telinga Ana…terbuai sekejap Lea dengan tingkah-laku Zafran…

“ Ana masak favourite abang…masak lemak cili api…ala kampong!”

Lea berkata dengan girang…Mak Som telah mengajarnya minggu lepas resipi itu…hari ni, dia nak cuba masak sendiri…

“ Sayang…esok-esoklah masak tu, muka Sayang terlampau pucat ni tau! Get some rest, Sayang!”

Zafran masih lagi berkeras…Lea juga masih berdegil…

“ Abang ni…tak payah la risau sangat…apa-apa nanti Ana panggil abang, Ana promise!”

Zafran terpaksa akur…nanti merajuk pulak Ana, lagi susah nak pujuk…

“ Abang kat Living room…anything, panggil tau!”

Zafran meninggalkan Lea di dapur…

Ketika Zafran tengah syok duk layan Hawaii Five-O dekat AXN…dia terdengar benda pecah di dapur…


PRAANG!!


“Sayang…bunyi apa tu?”

Zafran memanggil Lea…tiada sahutan…

“Sayang?? Is everything okay?”

Dia tanya buat kali kedua…masih tiada sahutan…pelik?


Zafran bergegas ke dapur. Jantungnya berdegup kencang apabila melihat sekujur tubuh Lea sudah rebah menyembah lantai dapur. Kaca bertaburan di sekeliling Lea…


 “Sayang…Sayang…”


Zafran terus mencempung tubuh ringan Lea…dia membawa Lea ke bilik tidurnya di tingkat atas…telefon bimbit diambil…

Nombor doktor yang terdekat dan sentiasa available adalah abang iparnya, Luthfy…dia duduk selang beberapa rumah dari rumahnya…Luthfy masih duduk bersama parents Lea…bujang lagi katakan.


“ Luth?? Luth…datang sini cepat…Lea…Lea pengsan!! Cepat Luth!”


Zafran terus menembak Luth dengan kerungsingan…sapa tak sayang isteri oi?


“OK…Ok…Zaf, kau releks…aku lari kejap aja…kau tenang ye…aku nak sampai dah ni!”


Loceng rumah Zafran berbunyi…mesti Luth la, sapa lagi…

“Huh..huh…huh…Ambil air kat aku…aku gi check Lea..!”


Tercungap-cungap Luth…nama lagi berlari kan? Logik la tercungap tu…apala…

Tapi…selamba aja dia menyuruh Zafran mengambil air untuknya…taulag Bestfriends kan…tapi…memang dia dahaga gila…haha..


“Adik…dah…dah…jangan banyak gerak, meh abang check!”



Dia mengarah Lea yang baru tersedar itu…huh! Sakit-sakit pun gatal lagi nak bergerak sana-sini…memang nak kena budak ni…


***

Luth menyangkutkan stetoskopnya ke leher…dia memandang kea rah Lea dan Zafran secara serious…parah ni!

“So, Luth…what`s wrong with Ana?”

Tanya Zafran tanpa sabar…janganlah kata Ana ada penyakit kronik!

“ I…I…don`t know how to put this together…”

Luth memandang sayu muka Zafran…Ana ditatapnya penuh kasih…

“ Cakap je…Ana tak sakit kan?”

Tanya Zafran lagi…Abang ipar aku ni…aku sepak kang! Buat suspens pulak dia…

“ Actually Zaf, Ana terkena buatan orang”

Tercengang Zafran mendengar kata-kata Luth…buatan orang? He gotta be kidding me!

“ You`re kidding, ryte?”

Luth menggeleng kepala…

Ana dipandangnya sayu…kesian bini aku…malaun manalah yang berani bomohkan bini aku ni!! Aku cari sampai ke lubang anai-anai!

“Abang…sejak bila abang jadi pawang ni? Bukan abang doctor ke?”

Lea tanya dengan lurus…Cuak jugak dia…buatan orang seyh! Boleh mati kan?

Tiba-tiba Luth tergelak…syok dia kenakan orang yea!

“ Apala korang ni…Zaf, Kau lah yang mem’buat’ adik aku…sampai pregnant dia tau! Apala kamu ni!!

“Kau ni adik kau kena buatan orang pun ko boleh gelak lagi? Apa punya abang la kau ni?”

Nampak sangat Zafran tak dengar apa yang Luth cakap tadi…

“Hey! Tengku Zafran Aidi…kau bakal jadi papa!!! Kau yang membuat adik aku…adik aku terkena perbuatan kau!! Paham ke tak ni? Ke low signal hari ni?”


Zafran meneliti setiap patah perkataan yang keluar dari mulut Luth…


“Aku.Bakal.Jadi.Papa? Aku…jadi papa?...Aku?Papa?Pa..pa?”


Berapa kalilah agaknya dia nak ulang benda yang sama, baru dia nak faham ek? Sia-sia belajar tinggi-tinggi…slow catcher!

“Hoorey!!! Luth!!! Aku jadi papa!!”

Akhirnya…baru dia dapat tangkap! Ana dah tergelak melihat gelagat suaminya yang dah siap peluk cium abang dia…

“ Wait! Wait! Kau tak yah la sampai nak kiss kiss aku bagai!Gelilah weyh! Aku bukan Gay!! Nanti Reyhan jealous!! Dia dua bulan lagi baru dapat kiss aku…kau pulak yang overtake dia!”

Luth menolak muka Zafran jauh-jauh!! Apa kes ni men cium-cium abang ipar sendiri? Pelik betul!

“Sorry dude! I`m too happy…sayang, kita jadi parents sayang…Abang tak percaya…zuriat abang ada kat sini…”

Zafran mengelus lembut perut Lea yang still tak berbonjol!

“Ana pun tak percaya abang! Baru tiga bulan kita kahwin…Ana happy sangat!”

Lea memandang syahdu anak mata suaminya yang sedikit kehijau-hijauan itu…begitu memukau!

“Eherm…korang nk beromantika de amore pun sat-sat lagi ek…aku budak bawah umur, Ana…nanti datang hospital…Abang suruh Kak Rey tolong 'prescribe'kan your vitamins and medicine…so,for the time being…no heavy work…just have a good rest!”



Luth mengucup lembut kepala adiknya…turut berbahagia atas kebahagiaan Lea.

“ Nanti abang sampaikan kat mama dan papa ea? Dahla mereka terkejut tetiba abang lari keluar rumah tadi!”

Ujar Luth sebelum dia pulang .

Zafran kembali memandang lea…dia mengucup lembut bibir merekah Lea….

“Thanks so much sayang for this marvelous gift! Kita dah nak jadi papa dan mama…I love you sayang…”

Dia mengusap-usap perut isterinya…dia sudah tidak sabar untuk memangku bayi yang kecil-molek dalam pangkuannya...

“ Abang…kalau baby ni boy…mesti dia ikut muka hensem abang ni…perangai baik abang, sikap sabar abang kan?”

Ujar Lia…tidak sabar rasanya…

“Dan kalau baby ni girl…dia akan totally ikut mama dia yang comel dan cantik ni…manja, baik hati…dan, kuat merajuk!”

Zafran ketawa sepuas-puasnya…

Lea dah tarik muncung….


“Betul apa abang kata…tengok tu…muncung dah keluar…”

Lea masih begitu…

“Alala…sayang, abang rasa nak gigit-gigit aja tau bibir sayang bila buat macam tu…menggoda betul!”

Akhirnya Lea tersenyum juga…mana boleh nak merajuk lama-lama dengan hubby tercinta ni…tak lena nak tidur nanti!

“Kan cantik kalau sayang sanyum macam tu…sweet aja.”

Makin manis senyuman Lea setelah dipuji Zafran…memang makan bodek la Lea ni…

“ Abang…Abang nak letak apa nama anak kita nanti?”

Lea mengemaskan pelukan suaminya itu…rasa selamat dan hangat!

“Hmm…kalau dapat baby boy…abang dah plan nak letak Zariel Zachquan…macho aja bunyi…totally macam papa dia!”

Lea dah mencubit perlahan perut Zafran…alaa…Zafran tak rasa pun…six-pack dia menghalang…nak cubit pun susah!

“Ketam dia dah nak merayap…ala, memang hubby sayang ni kan macho and handsome…akui ajelah!”

Tak habis-habis nak show off!

“ Apa-apa aje abang! Tapikan…kalau perempuan, Sayang nak letak Nur Rayyan…cahaya syurga…sedap aja dengar kan?”

Tanya Lea kepada Zafran….Zafran mengangguk…tanda setuju…

“Pandai sayang cari nama…tapikan…kalau kita tambah Azalea kat belakang, lagi sedap bunyi dia…lagipun…AZA tu wakil Zafran Aidi…Lea tu pulak wakil Lea Dayana…kan cantik tu!”

Zafran memberi cadangan yang bernas…memang cantik…NurRayyan Azalea….Cahaya syurga yang kekal abadi…

“OK Set!! Boy kita letak Zariel Zafran…girl pulak kita letak NurRayyan Azalea…”

Lea ketawa dengan riang,…pipi mulus Lea dikucupnya syahdu…


“AIDI!! Kamu dah sampai mana dah tu…tetamu dah nak mula datang ni…kamu pulak boleh termenung panjang kat depan TV ni!”

Segala khayalan Zafran berkecai apabila Tengku Nahariah menegurnya…

‘Ya Allah, kenapa aku tiba-tiba teringatkan perempuan tu! Hmm...Rayyan Azalea...who the hell are you?’

Zafran bingkas bangun dan mencari di mana Myra sedang berada…..

Khayalan menjelma ketika fikiran
Melayang menjauh menenangkan mu
Suaramu yang mesra mengalunkan lagu
Irama hatimu yang sepi

Aku dapat merasa
Engkau dalam derita
Kerna kasihmu tinggalkan pergi

Kumasih terkenang senandung dukamu
Yang engkau curahkan dimalam itu
Wajahmu terbayang mengukir senyuman
Yang penuh dengan kepahitan

Aku sungguh simpati
Akan nasib dirimu
Tapi apakan dayaku ini

Diriku sudah pun berpunya kekasih hati
Tak mungkin kutukar ganti
Padamu yang datang dalam khayalan
Khayalan

carilah pengganti agar kau gembira lagi
Usahlah engkau mengganggu
Wajahmu muncul dalam khayalan


8 comments:

  1. awinnnnnnnnn!!
    gile ko ak nk meleleh dh ni..hmm
    sdeh2
    pastikan good ending ek
    haha

    ReplyDelete
  2. aku pu sedeh...lagu 2 memang x leh bla la...aku tgh syok2 duk type tadi tetiba aja lagu 2 play kat media player...huawaaaaaaaaarrrgh!!!nak tisu....

    ReplyDelete
  3. Memang kejam Zafran tu.Tak suka dia!

    ReplyDelete
  4. haha...tp dia hero...nak wat camner...hahaha...sorry...lagu 2 ada salah lirik...

    ReplyDelete
  5. lol..kite dah ketinggalan keretapi la pulak..lupe nk online awal2 cz sibuk taip doughnut 6..hehe..eh tapi lagu tu ape tajuk dia ek? Tetiba cam amnesia pulak malam ni..tu la layan sgt budak Fajie tu :)..

    dont be sad my lil sis..chill r..no sedih2 tau..

    ReplyDelete
  6. terkena buatan orang???
    mula² agk cuak jap.. spelah dok bomoh Lea ni... mmg stop bce jap sbb nk pk... pastu mmg gelak r.. senget sungguh Luth ni... yg Zafran ni pon 1, happy smpai pluk abg ipar sniri.. haha... lawk r...
    best². nk tgk nenda tu lg... nenda rock!

    ReplyDelete
  7. sweetnya diorg wakttu dulu..hukhuk

    jom komen novel sye plak..huhu

    ReplyDelete