Monday, March 7, 2011

Mr. Perfectionist 7




“Ahaha...jangan sembur air kat mak su!!”


Teriak Jazz dari bilik air. Daye terpisat-pisat bangun. Dia meraba katil di tepinya, kosong.


Kemudian pintu bilik mandi terkuak, muncul 3 tubuh yang sedang berkemban. Siapa lagi kalau bukan Jazz, Joshua dan Alec. Daye sudah menjeling tajam kat Jazz.


Jazz yang perasan akan jelingan itu terus berkata kepada anak-anak sedaranya.


“Alec, Josh...pergi pakai baju yea...mak usu nak salin baju ni...”


Kata Jazz sambil menghampiri meja solek. Alec dan Joshua sudah menarik muncung.


“Ala Mak Ucu...nak baby uwek-uwek! Takyah la salin baju dulu...jom buat baby uwek-uwek!”


Daye sudah membulatkan matanya. Dia memandang Jazz yang tengah tersengih tu.


‘Baby? Uwek-Uwek? Budak kecik pun Jazz layan??? Aku tak rasmi lagi!!Tak aci!!’


“Jazz, I pun nak baby uwek-uwek!”


Daye mencelah perbualan isterinya itu.


Jazz berpaling memandang Daye yang sudah bangkit dari katil itu. Cadarnya sudah melurut jatuh ke lantai. Jazz hanya menggelengkan kepalanya.


“Come on mak ucu!! Let’s baby uwek-uwek!!”


Josh berlari ke dalam pelukan Jazz. Jazz hanya mengeluh. Ikatan tualanya diketatkan dan dia mengangkat Josh tadi. Josh didukung ibarat mendukung bayi baru lahir.


“Alalala...baby Ucu ni...comelnye diaaaa...”


Jazz berlakon seperti mengagah-agah bayi yang kecil.


“Uwee...uwee...”


Jazz tersenyum kepada Josh. Josh pula pandai berlakon menangis seperti bayi baru lahir.


“Baby duduk sini yea, Ucu nak angkat baby Alec lak!”


Jazz membaringkan Josh ke atas katil. Daye hanya melihat. La, main ni ke? Aku ingat main apa dah tadi! Gumam Daye dalam hati.


“Uwaaaaaa...naknaknak!!”


Alec mengada-ngada dengan Jazz. Jazz hanya tersenyum sambil menghampiri Alec pula. Alec juga dilakukan seperti Joshua tadi. Memang bahagia mereka bertiga. Daye hanya memandang sepi. Dia masih fobia dengan kanak-kanak.


“Jazz...nak ugak! Baby wek-wek??”


Jazz yang tengah memakaikan pampers kepada dua orang budak itu terhenti. Dia memandang ke arah Daye yang sudah membuat muka comel itu.


“Okay, dah siap...now, pergi tunggu Ucu kat bawah. Kejap lagi Ucu sampai.”


Jazz mengarahkan mereka berdua itu. Tanpa kata, mereka berdua itu berlalu. Jazz kemudiannya memandang Daye yang masih lagi merenungnya.


“Apa baby kata? Nak jugak baby uwek-uwek?”


Jazz bertanya sambil mengusap wajah Daye. Daye hanya mengangguk sambil mengelip-ngelipkan matanya.


Jazz terbelahak.


“Baby, kalau mommy angkat baby, patahlah tulang mommy”


Jazz berkata lembut. Daye menarik senyuman memukaunya. Mommy-baby? Sweet.


“Mommy dear, baby tak kata pun yang baby yang nak jadi baby wek-wek tu!”


Daye masih berkias. Jazz mengerutkan keningnya, tak de ek? Habistu siapa?


“WAAARGGGHHHH!!”


Jazz terjerit apabila Daye mencempungnya. Daye tersengih gatal.


“Alala bucuk-bucuk daddy...my baby wek-wek!Comelnya dia....”


Jazz terdiam apabila Daye membaringkannya ke atas katil. Daye memandang Jazz. Jazz memandang Daye. Dia ni Mr Perfectionist ke Mr Childish ek? Hairan le!


Jazz menggumam dalam hatinya. Layan ajelah perangai budak-budak Daye ni. Dengan kanak-kanak betul dia fobia, nampaknya akulah yang berlakon jadi baby untuk dia ni, nak tunggu anak sendiri? 


Ahaha...I’m still young babe! Tapi, kalau si Daye ni tak buat first move, sampai bila tak beranak aku! Huuuu... Daye, grow up! U r 35!!!


Umpat Jazz dalam hatinya. Sabar je lah bila Mr Perfectionis ni dah jadi Mr Childish dan Mr Immature!

12 comments:

  1. hahaha. sengal si daye ni.
    aku ingat mendalah baby uwek uwek.
    kot si jazz ni main muntah2 dalam bilik air.
    choyy..

    apsal pendek eh?
    next2.

    ReplyDelete
  2. daye ni umo 35 taun ke 35 bln ea?
    so childish..hehehe

    awin.. pendeknye n3?

    ReplyDelete
  3. dearest...like i said kat FB b4...haha, citer ni maximum untuk every N3 adalah 5 pages, dan minima adalah 2 pages...citer ni nak komedi, lawak2...santai2...kalau panjang, tak syok la...takdak idea utk lawak...

    ReplyDelete
  4. hahaha..ingat apela baby uwek uwek

    ReplyDelete
  5. haha..lwaknya si jazz nie ..baby uwek uwek...

    ReplyDelete
  6. kah kah kah!! daye dah suka kat jazz ke? ehmm...

    ReplyDelete
  7. baby uwek uwek!!!!
    awin : pnt kan pale je td pk pekbendenye la 2..

    cm bdak2 la diorng ni..
    so funny..
    but..ckitnye :(
    NAK LAGI!!!

    ReplyDelete
  8. mommy baby.. haha XD
    senget sungguhla di Daye ni...

    ReplyDelete
  9. Ingat muntah ke apa td uwek tu!
    Hahahaa...

    ReplyDelete
  10. hehe...
    funny both of them.
    daye kenapa tak suka budak2? ish2x...sgtlah rugi...;)

    ReplyDelete