Friday, February 15, 2013

Snippets Cerpen Cik Kiah Hopelessly Romantik!



“ Wah, tak sangka nama aku pun ada orang buat novel, right on babe. Tajuk dia memang awesome, Cik Author yang awesome, memang semua orang panggil saya Kiah instead of nama saya yang berjela itu! Thanks sebab buat nama saya famous.”


Kiah mengutip novel Panggil Aku Kiah oleh Liza Nur dari bawah sofa lalu ditelitinya lagi. Harga dia 18.90, silalah cari di kedai buku tempatan dan juga boleh membuat tempahan secara online.


Dia kemudiannya meletakkan novel itu dalam sebuah kotak, khas untuk mama dia. Manalah tahu jumpa khazanah apa lagi dalam rumah ni.Novel pun berterabur satu rumah, dah Kiah dengan mama dia ni memang kaki novel. Karang ada yang menangis tak berlagu sebab novel dia hilang. Siapa suruh letak merata sangat kan?


Sedang Kiah galak mengikut tune Crazy Train itu, suatu suara sumbang kedengaran dari mini garden di luar rumah itu.


“Khairina Ibtisam Adam Hartigoff! Tune down the volume! Bingit telinga mama ni.Ish budak zaman sekarang ni. Macam-macam karenah.”


Ayat lazim seorang ibu telah berbunyi. Puan Maimunah sudah menyeka peluhnya di hadapan kolam ikannya.


“Ish, apalah Kiah ni.Agaknya pasang lagu tu nak bagi satu area ni dengar kut.” Gumam Puan Maimunah perlahan sambil tangannya bekerja menabur baja organik pada pasu bunga ros nya.


Di dalam rumah pula, Kiah membuat mimik mamanya yang tengah membebel dari luar rumah itu.  Hari ini adalah hari gotong-royong satu rumah, sebab, esok Kashaff nak balik.


‘Mama ni, kalau anak teruna dia tu nak balik, dan dan nak kemas rumah bagi spotless.’ Desis Kiah dalam hatinya. Tapikan, memang rumah ni layak dikemas. Bersepah macam kena lalu dek air Tsunami.


“Mandat sangat eh anak lelaki ni? Agak-agak kena bentang karpet merah tak depan pintu untuk sambut ketibaan Duli Maha Mulia Ahmad Kashaff Iman Adam Hartigoff tu.”


Kiah bertanya pada dirinya sendiri. Bengkak juga hati bila anak lelaki 
kesayangan mama dia nak balik je, mesti mama dia semangat. Bukan dia tak sayang abang kembar dia, sayang, tapi mama dia ni agak bias pun ada.Gender biased.


Dulu pernah sekali dia bertanyakan mamanya mengenai nama Kashaff tu, mama dia dengan muka selamba cakap,


‘Kiah, Kashaff tu tak ada maksud, Iman tu yang ada maksud. Sedap dengar, mama dengan papa kau mama tu letak je la.’


Kiah selalu jadikan hal nama modal untuk mengusik abangnya itu. Nama saja kembar, tapi perangai tu macam kucing dengan rama-rama. Ada je kucing aka ‘Kiah’ ni nak attack abang dia tu. Kashaff pula redha saja, jenis tak kisah sangat nak kena prank dengan adik sendiri.


Bagi Kiah, dia suka, sebab nama dia ada maksud. Maksud best pula tu, sebaik-baik senyuman agaknya maksud nama Kiah tu.Syukur, dia bukan Rokiah, bukan juga Zakiah, tetapi Khairina Ibtisam Adam Hartigoff.


Tapi bila panggil nickname, nama panjang hanya tinggal empat huruf;


K-I-A-H.


Kiah.


Kesian juga, nama cantik, panggilan tetap Kiah. Nama kampung glamour katakan. Pasai pa tak letak Rokiah Adam Hartigoff? Bikin susah saja mau isi column I/C tu.


Akur sahaja bahawasanya nama klasik Rokiah tu tak sesuai, tak ngam, tak masuk dengan nama orang putih Kiah tu. Mak nama Maimunah, anak takkanlah Rokiah kut, anak kenalah glamour sikit. Inilah ha, orang Melayu kita ni. Fikir nak glamour saja.



A/N : This is just a snippet of the cerpen. I'm afraid that I am not able to post the whole thing it sooner, so I decided to give a peek-a-boo to you all. *but I shall try to finish the cerpen before I pergi camping Selasa ni.* Cerpen ni agak penting rasanya, sebab dia ni first phase sebelum I launch that darling novel of Cik Kiah nanti untuk gantikan Lelaki Idaman.

Just hope that I buat ni elok-elok, and boleh publish that novel. InshaAllah, but for the time being, I hope you guys give some feedbacks about this snippet, so that I would know my weaknesses and strengths. And also, what you all are expecting to get from my second novel.

7 comments:

  1. Baca awalan cerita.ni dah agak mesti best....cepat2 keluar versi penuh.....

    ReplyDelete
  2. Tq Anonymous. Saya pun harap dapat selesaikan cerpen, then dah boleh proceed ke novel =D

    ReplyDelete
  3. wah..best..can't wait for the e-novel ya!

    ReplyDelete
  4. waahh baca intro je dah menarik.. macam best je.. tulis la cerita dia cepat-cepat yea...

    ReplyDelete
  5. suke2. menariknye.

    ReplyDelete
  6. Best...nk lgi....

    ReplyDelete
  7. repepper here.
    hehe. finally i found this page.
    ok, honestly , started with the title . hurm. for me it is quite puerility, unable to be accepted by hotakku. hee. (sorely sorry)
    n
    mama slh tu ma, kashaff ade mksod ler. hehe
    n
    twin? (haha....*gelak penoh makna nih*)
    n
    just continue n finish it. it is just starting. x bole nak judge iether it is *boo* or *wow* =)

    ReplyDelete